maandag 21 juni 2010

Positievieve discriminatie (sketch Ria en Fred - Draadstaal)

Fred en Ria zitten in hun woonkamer. Ria schilt de aardappelen, Fred kijkt naar de voetbalwedstrijd Nederland - Japan en raakt geïrriteerd.

F: Kijk ze daar zitten. Schandalig! Dat zijn dus gewoon ingehuurde Afrikanianen hè. Die mogen daar front rose zitten en ze krijgen d’r nog voor betaald ook! En wij Hollanders maar platliggen het hele jaar, wij maar over de uren draaien om een kaartje te kunnen kopen voor drieduizend euro!
R: Nou, Fred wel, die maakt overuren hoor: nachtenlang op de bank hangen, zappen, biertjes drinken, nou..
F: Moet je me nou weer voor jan joker zetten, Ria? Hè, moet je me weer persé en plein de pulle, pulleliek..
R: En plein public, Fred.
F: Ja, is het nou afgelopen met dat commentaar de hele tijd, Ria? Met je bek. Schil es door.

Ria kijkt naar haar schoot en snijdt gedwee een pitje uit een aardappel. Fred richt zich weer tot de cameraman.

F: Weet je hoe ze dat noemen? Positievieve discriminatie!
R: Po-si-tie-ve discriminatie..
F: Ja, nou weet ik niet meer waar ik was. Oh, ja positievieve discriminatie. Net zoals dat opeens in iedere programmatuur een buitenlander moet zitten. Doen hun dat dan ook? Heb je wel eens een Marokkaanse soap gezien met een blond buikdanseresje? Neeee, dat zie je niet. Maar wij moeten het wel doen hè. En de FIFA die doet daar gewoon aan mee. Een hartverstakking krijg ik d’r van. Dat mag je best weten.
R: Beertje van me. Doe dan nou ook eens rustig met je hart. Je moet het hele WK nog.
F: Een vieze linke hobby is het, Ria! Onze Rocky hè, die gaat solliciteren bij de Super de Boer, bij ons om de hoek, en wat denk je? Kiezen ze voor zo’n allochteroon die niets eens es goed Nederlands praat. Alsof die beter is als onze jongen! Nee, die ken over tien jaar aankloppen bij de sociale dienst. Ons land gaat naar de Filippijnen! Ik zeg het je! Het wordt hier zo langzamerhand een of ander hemelvaartsoord voor buitenlanders waar wij hardwerkende Nederlanders de vreemdeningen zijn en met de nek worden aangesproken!
R: Fred..
F: Hou je klep Ria! Kijk die Elia eens tegen die bal trappen. Godverdomme, hadden we d’r maar meer van die. Meteen een verderblijfsvergunning geven!

3 opmerkingen:

  1. OMG Shin, dit is echt geweldig! Ik zie het helemaal voor me en die uitspraken... Ik van fan van Fred en Ria.. nu ook van jou :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dit buitengewoon fantastisch! Opsturen naar draadstaal zeg ik!

    BeantwoordenVerwijderen